От 2015-та всяка година възрастта за пенсиониране ще се повишава с по четири месеца.

Увеличават пенсионната възраст с 1 година за всички категории труд от първи януари. Решението беше внесено в последния разрешен от закона момент, от депутати на ГЕРБ.

Така от 2012-та година жените, които работят първа категория труд – например миньори или летци, вместо на 47 ще се пенсионират на 48 години. Мъжете вместо на 52 ще взимат пенсия на 53 години.

При втора категория труд - жените вместо на 52 ще се пенсионират на 53 години, а при мъжете възрастта се променя от 57 на 58 години.

Увеличението при трета категория е от 60 на 61 години за жените и от 63 на 64 години за мъжете. Аргументът за увеличаването на възрастта е да бъдат повишени пенсиите. От юни минималната се увеличава с 9 лева от 136 на 145. С една трета ще нараснат и вдовишките пенсии.

Оказа се обаче, че това не е всичко. Възрастта всъщност ще продължи да расте още.  

От 2015-та всяка година възрастта за пенсиониране ще се повишава с по четири месеца. Така до 2021-ва година възрастта за мъжете да бъде 65 години, а възрастта за жените 63 години, поясни Менда Стоянова.

Опозицията реагира на новината като обясни, че ще атакува текстовете пред Конституционния съд. Според левицата, правителството поставя в неравностойно положение хората в предпенсионна възраст.

Подробности - във видеото.