По данни на националната статистика, през ноември бизнес климатът в този отрасъл се е влошил.

Строителният бранш е изправен пред нова криза. По данни на националната статистика, през ноември бизнес климатът в този отрасъл се е влошил.

Спаднал е броят на поръчките в бранша, а очакванията на съсловието са ситуацията да остане влошена и в следващите шест месеца. Предвижда се и съкращаване на работници,  поне за зимния сезон.

В Смолянско малкото останали в кризата строителни фирми са на ръба на оцеляването. Заети в бранша обясниха,  че с  идването на истинската зима ще започнат масови съкращения на работници в сектора

Малин Симов е собственик на една от големите строителни фирми в Родопите. Споделя, че преди кризата да удари бранша имал над 350 работника. В момента има 87 човека, назначени на трудов договор.

\"След месец-два в нашия регион не виждам поне 2-3 месеца какво можем да работим, тъй като района е планински. Ще се наложи тези хора, които сега сме ги наели, да бъдат съкратени, отново да отидат на борсата и чак след 15 април да започнат да работят и то не повече от 50-60 човека\", допълва Малин Симов.

Той казва, че преди кризата дори и през зимата успявали да задържат целия си персонал. Сега това било абсолютно невъзможно, тъй като нямало достатъчно строителни обекти.

Какво заявиха работниците пред камерата на Нова телевизия – вижте във видеото.