Какви привилегии са носили табелите и защо вече не се раздават?

На различни места в страната все още могат да се видят табели \"Образцов дом\" и \"Образцов блок\". А носталгията по тях все още остава сред по-възрастните. 

Какви привилегии са носили табелите на притежателите си и защо вече не се раздават?

Връщаме часовника на времето назад с 59 години. Министерският съвет издава 537-ото постановление за хигиенизиране на населените места. Няколко години по-късно излиза инициативата на село Завет, Русенско за създаване на образцов дом. Дава се тласъкът на образецът за пример. Раждат се образцовите села, градове, блокове и домове.

Едно от изискванията за присъждане на званието \"Образцов жилищен блок\" е било фасадите да бъдат измазани, облицовани и боядисани по съответните архитектурни планове.

В такъв образцов блок живее и 78-годишната цигуларка Мария Димитрова. Връщаме я в младостта й с въпроса как изглежда блокът за пример.

\"Да бъде подреден, да бъде поддържан. Сега виждате какво е, който каквото иска, това слага на стълбите и шишета и саксии. Едно време имаше ред, сега няма кой, който, каквото иска, това прави\", разказва Мария Димитрова.

Или изискването да няма прострени дрехи на балкона, да се обособят чисти места за игра на децата и отдих на възрастните. Да има образцова енергийна система, пощенски кутии в добър вид, звънци с красиви надписи. Нещата далеч не са това, което са били.

През 1974-1975 година, блокът или домът с табелка \"Образцов дом\" се освобождавал от такса смет, припомня си още Мария Димитрова.

Такива преимущества от 20 години насам обаче няма.

Да се възстанови моралната награда засега остава в застоя на бюрократичната система, а според Мария и заради липсата на граждани.

Вижте още във видеото.