Украсяването на коледната елха е едно от най-чаканите събития преди празниците...

Идва времето за украсяване на новогодишните елхи. Преди да изберем обаче отсечена елха от пазара, можем да помислим и върху другата възможност - дръвче в саксия. Кои видове са най-подходящи, за да бъдат посадени след това провери екип на \"Новините на Нова\".

 

Украсяването на коледната елха е едно от най-чаканите събития преди празниците. Нека се замислим обаче колко по-прекрасен би могъл да бъде този момент, ако дръвчето над подаръците е живо.

 

Тази възможност вече е позната у нас, обясняват продавачи. Елхичка в саксия ще намерим навсякъде по магазините и специализираните разсадници. Цените започват 10 и стигат до над 100 лева в зависимост от големината.

 

Градинските центрове в цялата страна предлагат богато разнообразие от коледни дръвчета. Най-търсени са кавказката ела и различните видове смърч.

 

Ако растението ще краси дома ни само около празниците, можем да приютим на практика всяко иглолистно дърво. Специалистите препоръчват дръвчето да стои вкъщи максимум две седмици. Почвата да е влажна, а отоплителните уреди - далече.

 

Конусовидният смърч е ценен заради правилната си триъгълна форма. Смята се, че точно това дърво е най-подходящо, ако смятате да го отглеждаме цяла година. В планината може да достигне 5 метра височина. На терасата размерите ще са по-скромни, но пък може да живее в домашна среда години наред.

 

Изводът остава, че най-подходящото място за едно дръвче е сред природата. В своята естествена среда.