През пролетта започват процесите на детоксикация...
В предаването „На кафе" д-р Томова представи на вниманието на зрителите лечебните свойства на соковете от артишок и глухарче. Соковете от билки са известни още от древността, но векове наред са незаслужено забравени от медицината. Ренесансът им започва в началото на XX век, когато се появяват първите билкови сокове от жълтурче, коприва и подбел.
През пролетта организмът естествено се разтоварва от излишните мазнини и натрупаните през зимата токсини.
„През зимата се храним с по-тежка и по-малко жива храна, която съдържа повече ензими, движим се по-малко и това забавя обменните процеси в организма, но това е съвсем естествено през този сезон. През пролетта започва процес не детоксикация, за който и самата природа ни подсеща – появяват се растенията, които могат да ни помогнат в тези процеси", поясни д-р Томова. Тя допълни, че основна роля при освобождаването ни от отпадните продукти на обмяната, натрупали се през зимата, играе черният дроб.
„Според китайската медицина за всеки един орган в тялото има определен сезон, който е неговият сезон. Неслучайно се счита, че пролетта е сезонът на черния дроб и жлъчния мехур, участващи в детоксинационните процеси", обясни още д-р Томова.
Билковите сокове са изключително полезни за черния дроб, особено тези от артишок и глухарче.
Артишокът е билка, използвана при чернодробни и жлъчни заболявания. Д-р Томова заяви, че артишокът не е толкова познат от нас, но древните гърци и древните римляни са запознати с неговите качества. Ако търсим лечебния ефект на артишока, е нужно да използваме сока от него, тъй като това е най-чистата форма, която успява да съхрани всички активни вещества, посъветва д-р Томова.
В сока от артишок се съдържат много полезни антиоксиданти. Освен това той подобрява извличането на токсините от черния дроб, улеснява храносмилането и така съдейства за освобождаването на организма от натрупаните шлаки. Направени изследвания в Германия пък показват, че артишокът намалява нивото на холестерола в кръвта и регулира стомашно-чревната функция.
Д-р Томова подчерта, че артишокът подобрява отделителните функции, изхвърлянето на излишните течности и не само. Именно това по нейни думи са елементи, които допринасят в една програма за отслабване.
Още за полезните действия на соковете от артишок и глухарче върху организма ни – вижте във видеото.
Цялото гостуване на д-р Томова гледайте в „На кафе" само в Nova Play.
Последвайте ни