Заради пълната забрана за пушене на обществени места ще страда и туристическият бизнес...

 

 

Свиване на продажбите на цигари с между 7 и 15% прогнозираха от тютюневия бранш, след като от 1 юни официално влезе в сила забраната за пушене на обществени места. По-малко ще са и приходите в туризма, защото се очаква сериозен отлив на клиенти, заради пълната забрана. Държавата също ще търпи загуби, смята бизнесът.

 

Според тютюнопроизводителите грижите на бизнеса покрай забраната няма как да не се отразят на държавата.

 

От „Булгартабак" смятат, че и при новата забрана отново ще се намерят начини, с които тя да бъде заобиколена и неспазена.

 

От Асоциацията на производителите, вносителите и търговците с тютюневи изделия отчитат, че  хората все пак трябва да могат да избират. Според тях самият дебат, който се появи е обществото показва, че решението не е обмислено докрай.

 

Прогнозите са за проблеми и в туристическия бранш, особено в момента, когато тъкмо започва летният сезон. Вероятно ще се стигне до бум на новорегистрираните частни клубове. Там ще може да се пуши, защото в закона тази вратичка остана.

 

Ефектът от забраната ще е основно върху бюджета, прогнозираха от бизнеса. Само постъпленията от акциз върху цигарите ще са поне 100 млн. лева по-малко. Това ще стане, ако продажбите се свият с минималния процент от 7 на сто.

 

Простите сметки показват, че при една от най-масовите марки цигари с цена 4 и 70  компанията прибира 40 стотинки. Всичко останало отива в държавата под форма на акцизи и данъци. Именно тези постъпления  сега ще намалеят.

 

Според производителите държавата може да загуби и 200 млн. лева. От министерството на финансите не са притеснени.

 

От екипа на Симеон Дянков коментираха, че приходите от акциз са били планирани консервативно. Не се чакат негативни ефекти и заложените над 1.700 мрд. и лева ще бъдат събрани.

 

Открит остава въпросът, ако държавната категорично се противопоставя на пушенето, защо продължава да отделя средства за тютюнопроизводителите. Субсидията за тях само през тази година е над 70 млн. лева. Мисли се и отново да искаме разрешение от Еврокомисията да се платят още толкова и догодина.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.