Тя трябва да обхване подножието на връх, където има древно тракийско светилище...

Димитровградското село Сталево готви гражданско неподчинение срещу каменна кариера. Стотици хора недоволстват, че исторически хълм с параклис и светилище ще бъде превърнат в работна площадка за добив на камъни. Въпреки протестите на хората, кариерата вече има положителна екооценка.

 
В Сталево каменоделството е било основен поминък до преди 50 години. Сега отново има инвеститорски интерес към тази дейност. 
 
 
„В околността на 20 км има четири кариери и не мога да разбера защо посягат на този свят връх”, не крие възмущението си австрийската гражданка Ив Кути.
 
 
Според историците от върха цар Иван Асен ІІ е наблюдавал битката при Клокотница.
 
 
В битката срещу машините се включи и църквата.
 
 
„Цяло престъпление е, ако се направи тази кариера. Това е история – тук е имало население още преди траките”, отбелязва архиерейският наместник отец Георги.
 
 
Основните притеснения на жителите са свързани и с отражението на работата на бъдещата кариера върху самото село, което е само на няколкостотин метра от нея. Те се опасяват, че ако кариерата заработи, ще има много гърмежи, които ще изгонят жителите и селото ще опустее.
 
 
Въпреки че вече има положителна оценка от екоинспекцията, според която кариерата няма да предизвика проблеми, хората са готови да водят битка. Те ще се вдигнат на бунт пред Министерски съвет, който е облицован с камък от селото.
 
 
Репортер: Димитър Иванов