По думите й може да се окаже, че организираната престъпност си поръчва власт

„Всичко, което се случва на улицата днес е в папка „Лале” – „Монополите днес, живота на хората е в папка „Лале”, защото това е тази част от олигархията, възможността за създаване на монополи и за използване на властта през службите, която е ползвана в определени години „За” и „Срещу” политици, които искат да го направят”. Това заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон в студиото на „Всяка неделя”. 

 

На въпрос дали е възможно този монопол да бъде разбит Капон отговори: „Това е начина, ако искаме да имаме перспектива и визия за бъдещето на страната, трябва да прекъснем връзката между организираната престъпност и политиците. Защото ще се окаже, че организираната престъпност си поръчва власт. Смятам, че тази връзка може да бъде прекъсната”, категорична бе тя. 


Капон припомни как е била създадена тази папка. „Папката „Лале” или папката „Цвете”, както я наричаме, предоставени бяха документи в МВР, в които имаше редица СРС-та и в нея протичат различни имена – през цяла зоологическа градина от прякори. Периода от време бе много голям. Имаше документи и от преди 2002 г. в тях се съдържаха много СРС-та, по които нямам право да говоря. През 2009 г. бе създадена комисията, която да изясни тайните на папката „Лале”, заяви Капон, която бе един от депутатите, които участваха във временната комисия с цел изясняване причините за 4-годишния престой на обявения за престъпен бос Номер 1 на Балканите Сретен Йосич у нас.


„Това бе по времето на Тройната коалиция. Аз съм вносител и инициатор на предложението като това бе комисия, която трябваше да разбере дали държавата е покровителствала организираната престъпност през годините”, допълни тя. 


Пред камерата на Нова телевизия Мария Капон разкри данни, според които през януари 2000 г. е пристигнало писмо от Австрийските служби, в което са фигурирали над 10 имена, идентичност на Сретен Йосич. „Марко Милосавлевич е едно от тези имена. С този паспорт и име той бива заловен през 2002 г. И през целия този период между 2000 и 2001 г., оказва се, че и преди това – още от 1998 г., той влиза в страната без да бъде спрян където и да било. Това означава, че т.нар. „Система Скреч”, която оповестява тези данни до гранична полиция не е била задействана”, добави председателят на Единната народна партия. 


Целия разговор гледайте във видеото.