Нова телевизия започва поредица от документални разследвания за вота

Нова телевизия започва поредица от документални разследвания за изборите. „Общото между двете поредици, тази от 2011 година, е че хората, които тогава заснехме, които купуваха гласове, го правят и в момента. Те са на свобода”, разказа в „Здравей, България” Галя Щърбева, продуцент на „Темата на Нова”.

 

Въпреки че листите все още не са ясни още, отсега се купуват и продават гласове. „Борбата е безмилостно жестока”, каза Щърбева. По думите й на тези избори партиите са по-мотивирани да купуват гласове.

 

Журналистката на Нова разказа още, че една от темите е за това как се финансират партиите, откъде взимат пари, как се пълнят „черните каси” и как се харчат тези пари. „Ще видим кой стои зад студентските протести, какви хора седят зад тях”, допълни тя. Зрителите ще видят и как деца под 18 години са били организирани с автобуси да дойдат в София и да подкрепят протестите на студентите", подчерта Галя Щърбева. 

 

На въпрос има ли нови тенденции при купуването на гласове, тя отговори, че пазарът на търсене и предлагане на гласове постоянно се обновява. „Основните схеми обаче са общо взето едни и същи”, каза журналистът. 

 

Един от най-големите проблеми е в изборните секции и секционните комисии, където вотът се манипулира най-често. „Нещата се преместват на по-високо ниво”, добави тя.

 

Първите два епизода на разследването ще бъдат излъчени тази и следващата неделя.

 

Целия разговор с Галя Щърбева гледайте във видеото.