Очаква се това да стане след заседание на Националния съвет на БСП

Очаква се днес да станат ясни съставът и структурата на новото правителство. Кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски вероятно ще ги обяви след заседание на Националния съвет на партията. 

 

На пленума на социалистите Орешарски ще запознае ръководството на формацията с имената, на които се е спрял за министри. Най-вероятно той ще защити и структурните промени, които предвижда да направи.

 

До момента е известно, че енергетиката може би ще бъде отделена от икономиката, а ресор туризъм ще се ръководи отново чрез агенция.

 

До последно в неделя на „Позитано” 20 се провеждаха експертни консултации между социалистите и ДПС по конкретните политики в програмата на кабинета.

 

Очаква се разговорите в понеделник да продължат с още четири партии. Това са „Атака”, „Движение България на гражданите", ВМРО и „Глас народен”. Заедно с експерти от "Коалиция за България" те ще обсъдят приоритетите на бъдещия кабинет за управленския мандат до 2017 г.

 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изрази готовност да свика извънредно заседание на парламента още утре, за да може съставът на новия Министерски съвет да бъде гласуван възможно най-скоро.