Полицията щурмува “Таксим” ден преди среща между премиера и лидери на демонстрантите

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че няма да прояви повече толерантност към протестиращите. Той се закани, че ще прекрати демонстрациите малко след като полицията щурмува със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни струи палатковия лагер на площад „Таксим” в Истанбул.

 

Премиерът защити днешните действия на полицията, като заяви, че екологичният протест е бил превзет от хора, които искат да навредят на Турция: „Полагат се усилия да се навреди на имиджа на Турция чрез системен план. Целта му са силата и репутацията на Турция.”

 

В обръщение към членовете на управляващата партия на справедливостта, често прекъсвано от аплодисменти, министър-председателят заяви още:

 

„Искам да помоля протестиращите да погледнат цялата картина, за да разберат каква игра се играе и защо трябва да се изтеглят, ако са искрени. Очаквам това като министър-председател.”

 

По-рано днес части на полицията щурмуваха площад „Таксим” в Истанбул. Те премахнаха плакатите на демонстрантите и ги замениха с турския национален флаг и портрети на основателя на светската държава Кемал Ататюрк.

 

Част от демонстрантите се опитаха да отговорят на служителите на реда с запалителни бомби и камъни. Западни кореспонденти коментират, че днешната полицейска акция на площад „Таксим” е демонстрация на сила, която може да попречи на плановете на Ердоган да се срещне утре с лидерите на протеста. Продължаващите вече 11 дни демонстрации са взели три жертви, а ранените са повече от 5 000.