Ердоган демонстрира сила ден преди среща с техни представители

С облаци от сълзотворен газ и нагнетени водни струи частите за борба с безредиците успяха да изтласкат хиляди протестиращи, които се събраха и тази вечер на емблематичния за вълненията в южната съседка площад „Таксим”. Смог от газ покри района на площада и принуди демонстрантите да потърсят укритие в околните улички, съобщиха световните агенции.

 

Газови гранати заваляха и над парка „Гези”. Защитниците му отвърнаха с фойерверки и коктейли „Молотов”. В атаката си полицията използва и зашеметяващи гранати срещу участниците в антиправителствения митинг.

 

На свой ред протестиращите се опитаха да запалят огромна клада, в която хвърляха каквото им попадне. По-рано на площада се появи и нова барикада, която използваха за прикритие срещу настъпващите униформени. Със залп от бутилки със запалителна течност беше подпален един от бронираните полицейски автомобили.

 

Властите бяха обявили, че ще позволят на демонстрантите да останат в района на парка, ако се държат мирно. Офанзивата срещу района в централен Истанбул обаче ознаменува завръщането към твърдата ръка, която правителството на Реджеп Ердоган демонстрира в първите дни на протеста.

 

Настъплението на полицията идва ден преди планираната среща между Ердоган и някои от организаторите на протестите. Анализатори коментират, че с това премиерът цели да демонстрира сила.