Ердоган даде 24 часа за премахване на палатковия лагер на демонстрантите

Турция може да проведе референдум за съдбата на спорния парк „Гези” в Истанбул. Това намекна заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той подчерта, че един такъв жест на добра воля ще успокои ситуацията. По думите му обаче онези, които търсят провокация и останат в парка, ще бъдат арестувани.

 

Западни кореспонденти коментират, че изявлението на вицепрезидента на Партията АКП е първият път, в който управляващите открито обявяват, че може да разрешат на хората да решат съдбата на парка. Именно плановете за застрояването му предизвикаха протестите, които прераснаха в недоволство срещу правителството.

 

Междувременно турските медии съобщиха, че премиерът Реджеп Ердоган е наредил на вътрешния министър да премахне палатковия лагер в парка „Гези” до 24 часа. В отговор, повече от 20 депутати от опозицията се присъединиха към демонстрантите, за да предотвратят полицейска намеса.

 

В сряда министър-председателят се среща с 11 опозиционни активисти, но сред тях не бяха лидерите на протеста. През нощта отново е имало сблъсъци в Анкара. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат многохилядното множество в центъра на столицата.