Призова демонстрантите да напуснат “Гези” и “Таксим”

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправи „последно предупреждение” към хилядите турски демонстранти, които всеки ден изпълват парка „Гези” и площад „Таксим” в Истанбул.

 

Майки, бащи, моля изтеглете децата си от там”, призова Ердоган в телевизионно обръщение, излъчено на живо. „Не можем да чакаме повече”, категоричен беше министър-председателят, който заяви, че паркът не принадлежи на онези, които са го окупирали, а на всички.

 

Премиерът прикани протестиращите защитници на зелената площ, която правителството възнамеряваше да разчисти, за да бъде построен търговски мол, да се оттеглят, за да може полицията да прочисти района от „незаконни организации”, предаде Франс прес.

 

Междувременно Ердоган даде 24 часа на вътрешния министър за премахване на палатковия лагер в „Гези”. В същото време неговият заместник в Партията на справедливостта и развитието обяви, че управляващите може да свикат референдум, на който да се реши съдбата на парка.

 

Сблъсъците в района на „Таксим” продължават всяка вечер. Повече от 5 хил. души са били ранени до момента, жертвите са вече 5.