Управителят на Чешката централна банка предупреди да не се бърка растеж на БВП с благосъстоянието

Въпреки тежките наводнения, които причиниха щети за милиарди евро в Централна Европа, в Чехия остават оптимисти. Надеждите са, че именно щетите от наводненията от последните седмици, може да осигурят икономически тласък на страната, която се бори с тежка рецесия, съобщи БТА.

 

Сега правителства и застрахователи от Германия до Румъния ще трябва да поемат разходите, за да подпомогнат семействата и бизнеса да се възстановят след потопа.

 

Управителят на Чешката централна банка Мирослав Сингер обаче предупреди, че растежът на брутния вътрешен продукт не бива да се бърка с равнището на благосъстоянието.

 

Той предрече в своя презентация, че възстановяването на щетите от наводненията вероятно ще ускори темповете на растеж на БВП, но допълни, че с него се измерва икономическата активност и създаването на нова добавена стойност, а не благосъстоянието.

 

Повишилите се води принудиха фабрики да спрат производството и объркаха логистиката. Това намали производителността, а вдигналата се от дъната на реките утайка унищожи посевите в ниските райони на Чехия и на други места, отбелязва Ройтерс.

 

Според Мирослав Сингер наводненията ще унищожат част от благосъстоянието на страната, но възстановителните дейности ще доведат до нова производителност, увеличавайки по този начин БВП с десети от процентния пункт.

 

Имайки предвид, че правителството очаква нулев растеж за тази година, това крие потенциала да вдигне Чехия от рецесията.

 

Растеж ще генерира и възстановяването на пътища, жп линии, мостове, жилища и друга инфраструктура, смята Нийл Шиъринг, от лондонската компания за икономически изследвания "Кепитъл икъномикс".

 

Търпящият тази година сериозни загуби строителен сектор в страната ще спечели.