459 са гподкрепили неговата кандидатура

Иван Костов се оттегли окончателно от лидерския пост в ДСБ. Той бе начело на тъмносинята партия от създаването й през 2004 година.

 

За негов наследник националното събрание на партията избра досегашния заместник-председател Радан Кънев. 459 са гласували „за”, 12 – „против”, а шестима са се въздържали.

 

В последното си изказване като лидер на ДСБ Иван Костов обясни мотивите за твърдото си решение да се оттегли. 

 

„Ние се провалихме на изборите. Не успяхме да обединим онези, които знаят какво е Станишев, знаят и какво е Борисов. Всичко това са ясни признаци, че сме следвали погрешен политически път, че сме се изолирали по недопустим начин. Може би наистина имам лична вина, че не съм спрял мафията. Защото тя е на власт реално”, заяви Иван Костов. 

 

След което даде тежка диагноза.

 

„ Нито една от четирите парламентарни партии не може да посочи решение на кризата. Всички са еднакво неспособни да управляват. Едни ги е страх да управляват, други ги е страх дори да са опозиция. Всички днешни лидери на управляващата и опозиционната партия не просто са свързани с мафията, те са част от мафията. Сред тях са олигарсите. Тяхното политическо поведение отговаря на природата им – ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш. После аз крада и рекетирам, ти викаш. Та те са се разбрали”, заяви Костов.


    
Той даде и тежка прогноза. 

 

„Какви са политическите възможности на уличните протести? Можаха да свалят Борисов, могат да свалят и днешното правителство. Утре протестите могат да върнат Бойко Борисов на власт. В други ден – да го свалят отново. Обществото е в политическия капан. Можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза. Протестиращите днес ще понесат основните щети на катастрофата”. 

 

И своето решение.

 

„Политическата дестабилизация на страната няма да спре, докато не се създаде единен десен реформаторски блок”, смята Костов. 

 

Заявката за попълване на празната дясна ниша беше потвърдена от новия лидер Радан Кънев. Форумът го избра с почти пълно единодушие след още една заявка – протестиращите да станат техни избиратели.

 

„ Кукловодите много сбъркаха, когато решиха, че отсъствието на реформаторска партия е победа. Погром е, защото тези хора без представителство излязоха на улицата и искат да ги изритат от властта. Това ще им се случи”, заяви Радан Кънев.