Обвинението поиска от НС позволение за съдебно преследване срещу екс вътрешния министър

Ново разследване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и ново искане за сваляне на депутатския му имунитет. Този път доказателства за извършено престъпление от Цветанов излезли покрай разследването срещу бившия шеф на ГДБОП – Станимир Флоров.  От държавното обвинение обявиха, че са готови да повдигнат обвинения до месец. 


Самият Цветанов коментира, че научава за случая от медиите


Това е втората причина, заради  която прокуратурата иска снемане на имунитета на бившия вътрешен министър. 


Първия път обвинителите настояваха за това във връзка с разследването за незаконните подслушвания. В този случай – всичко започва от разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров. 


„Орлин Тодоров е подсъдим точно за това - едното от престъплениета по служба е за т.нар чадър и осигуряване на протекции на хора от ъндърграунда в този район”, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.


Набдюдаващият прокурор  е поискал по делото да бъдат приложени СРС-та. Получава разрешение от председателя на Окръжния съд. Според прокуратурата, в такъв случай, министърът на вътрешните работи няма право да каже „Не”.


Законова възможност за отказ на СРС-та от страна на вътрешния министър няма. Цветан Цветанов обаче го е направил. 


"Министърът е написал "Не!!!" с три удивителни", допълни Борислав Сарафов.


Самият Цветанов отрече да си спомня за този случай. Той обаче си спомни, че е имало случаи, при които е отказвал използването на СРС-та. Решението взимал заедно с директора на Службата за технически средства и главния секретар на МВР.


От държавното обвинение обаче бяха категорични:  


„Министърът дава разпореждане. Не "може да даде", а дава разпореждане. Това е нашето тълкувание - че нормата е императивна.” 


„Не знам конкретно по този случай, но мога да кажа, че относно шефа на БОП-Велико Търново, след спазването на цялостната процедура на Дирекция „Вътрешна сигурност”, съм съдействал и знаете, че лицето беше задържано, допълни бившият вътрешен министър относно конкретния случай.


Цветан Цветанов обяви, че е готов отново да се откаже от имунитета си. Този път обаче щял да изчака от прокуратурата да внесат искане за това в Народното събрание.