Финансовият министър заяви, че новият дълг ще е колкото да покрие недостига на приходите

Публичните финанси на страната са се влошили с близо 8 млрд. лева. Фискалните резерви намаляват с около 4 млрд. лева, като в края на февруари дори са спаднали до ниво 3,9 млрд. лева. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в Народното събрание по-общата финансова и икономическа картина за страната и се аргументира защо се налага актуализация на бюджета.

 

Министър-председателят съобщи още, че за периода от средата на 2009 г. до края на февруари тази година правителственият дълг се увеличи на 14 млрд. лева в сравнение с 10 млрд. в средата на 2009 година. 

 

„Последните четири години, от средата на 2009 година до края на февруари тази година, когато редовното правителство подаде оставка, могат да се характеризират като период на силно влошаване на финансовата позиция на страната”, заяви Орешарски.

 

„До полугодието се е харчило безразборно”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

„Ние очакваме следващият ви отчет пред 42-рото Народно събрание да съдържа вече доста по-добре систематизирани данни за цялото наследство от 4 годишното управление на ГЕРБ”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Новият дълг ще е колкото да покрие недостига от приходите и да имаме някакъв ликвиден буфер за началото на следващата година”, заяви от своя страна финансовият министър Петър Чобанов.

 

Първото нещо, което налага актуализация, са недобре разчетените приходи. „Има емисия от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг”, каза Чобанов.