„Ако някой е пипал в кацата с меда – има си затвор”, коментира Бойко Борисов

„Абдикиране от националния интерес”. Така определи борсовата приватизация на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който гостува на „Всяка неделя”. Мавродиев, който наскоро внесе сигнал в прокуратурата за сделката, твърди, че в резултат на пазарни манипулации държавата е загубила 87 млн. лева. Според него зад финансовата мистерия стоят министрите от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков (на финансите) и Трайчо Трайков (на енергетиката), както и свързаната с бизнесмена Иво Прокопиев компания инвестиционен посредник „Булброкърс”.

 

Казусът касае поредица от различни престъпления, стартирани с пазарна манипулация. Там има абдикиране от защитата на националния интерес от страна на министрите, които са отговаряли за тази сделка – Дянков и Трайков”, посочи в ефира на Нова ТВ Стоян Мавродиев. По думите му основно действащо лице се явява и фирмата „Булброкърс”, която участва във всеки един компонент на сделката. „Вредният резултат е сериозно ощетяване на държавния интерес”.  

 

Според шефа на КФН министрите Дянков и Трайков са били „докарани от Прокопиев”. Той отбеляза, че вицепремиерът дори живял в апартамент на бизнесмена. „Ако има христоматийно определение за олигарх, това е г-н Прокопиев”, заяви Стоян Мавродиев.

 

Борисов: Става въпрос за персонална отговорностПредседателят на надзорната комисия твърди, че няма лично отношение към Иво Прокопиев. „Става въпрос за нещо много простичко – от самото ми идване в комисията през 2010 г. с поредица от свои актове и действия сме накърнили сериозно интересите на г-н Прокопиев, защото сме спрели множество негови сделки.”

 

Коментар по темата даде и бившият министър-председател Бойко Борисов. Той обясни, че е попитал вицепремиера си за сделките и получил отговор от Симеон Дянков, че всичко е прозрачно. „Става въпрос за персонална отговорност на хората, които са подписвали”, заяви Борисов. „Ако някой е пипал в кацата с меда и това е вярно – има си затвор за тази работа”, категоричен беше бившият премиер.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.