Резултатът от гласуването е пет на шест, а един от съдиите е с особено мнение

Конституционните съдии взеха своето решение връща ли се Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Резултатът от гласуването е 6-ма "за", 5-ма "против", а един от съдиите е с особено мнение. Но за да има решение на Конституционния съд на България, решението трябва да бъде взето със седем или повече гласа в полза на едната страна. При това положение има решение на КС, но то няма сила, което връща старото положение. По този начин Делян Пеевски може още утре да се върне като депутат в Народното събрание.

 

Според експерт по конституционно право след като няма необходимите седем гласа "за" или "против" Пеевски да остане депутат, казусът остава висящ. Това е прецедент в историята ни, тъй като реално решение не е взето. В същото време в закона не е описано коя е институцията, която трябва да реши какъв е статутът на Пеевски е момента. Експертите предполагат, че народните представители ще трябва да гласуват дали Делян Пеевски да остане в парламента, или не. 

 

По-рано днес магистратите казаха, че са се разбрали да не потвърждават или отричат изтеклите слуховете, че Пеевски се връща в Народното събрание. Още от сутринта тръгна слух, че решение е взето.

 

Междувременно в социалната мрежа Фейсбук стотици потребители се присъединиха към призиви за мащабни протести. 

 

Кой е Делян Пеевски?"Нека им покажем, че няма да оставим това произволие да продължава... Всеки ден до #оставка! ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗГНЕВИМ! Нека в работните за парламента дни (сряда, четвъртък и особено в петък) сутринта от 8:00 се съберем и покажем позицията си на активни и будни граждани!", пишат юзърите във Фейсбук.

 

Как гласуваха конституционните съдии?Не закъсняха и политическите реакции. От Реформаторския блок заявяват: "С това решение се узаконява произволът на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията".

 

Припомняме, че Делян Пеевски беше избран от Народното събрание за председател на ДАНС, но пък депутатите не го освободиха от поста депутат. Затова от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане да се разгледа казусът може ли Пеевски отново да седне на депутатските банки или няма това право.