Това показват последните отчети на Министерството на вътрешните работи

Над 6600 са бежанците у нас, но едва половината от тях били от Сирия. Това стана ясно на извънредно правителствено заседание, посветено изцяло на проблема с имигрантската вълна. 


За да се справим с имигрантския натиск се предвижда онези, които идват от трети страни, да бъдат експулсирани, като ще организираме чартърни полети заедно с други държави.


За бежанците, които трайно ще останат у нас, ще се разработи интеграционна програма, така че те да станат част от обществото ни и да не натоварват социалната ни система. Предвижда се обаче да се изградят и центрове от закрит тип, където да бъдат настанявани онези, които не са се интегрирали.

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев беше категоричен, че потокът не може да се спре и границите ни не могат да бъдат затворени.

 

„Очевидно е, че когато се увеличава броят на имигрантите, ще има повече престъпни. 58% от общия брой са от Сирия - тоест, само те имат право да получат статут, а 50% от тях са непълнолетни. Значителна част от тези граждани са от трети страни, в които няма война”, обясни министърът на отбраната Ангел Найденов.

 

Министрите са обсъдили и възможността за връщане на онези имигранти, които нямат право да претендират за бежански статут. За тях ще се организират чартърни полети съвместно с други държави.


За да не се стигне до хуманитарна криза с местата за настаняване, ще се търсят още обекти, заедно с Министерство на отбраната. Въпросът къде засега остава без отговор.


Вътрешният министър и министърът на отбраната не отрекоха, че са възможни и други проблеми като ксенофобия и нетърпимост сред местното население. А ако държавата не се справи с потока от бежанци, не е изключено да се стигне до хуманитарна криза, която да повлияе на всички области.


5 милиона лева ще отидат за изграждане на 30-километррова ограда в близост до турската граница.