За това предупреди Шантал Хюс

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1-ви януари 2014-а година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора, заяви говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

 

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд. 

 

В същото време при все по-голямо напрежение продължава спорът в Народното събрание дали да се удължи мораториумът върху продажбата на българска земя на чужденци. Предложението на "Атака" беше подкрепено от ГЕРБ и това изравни силите в пленарната зала. Мнозинството на БСП и ДПС твърди, че такава забрана е противоконституционна и дори може да ни извади от Европейския съюз.

 

Мотивите са следните: те се базират главно върху ниската стойност на земеделската земя у нас в момента, която е над 10 пъти по-евтина от средноевропейската стойност на земеделска земя. Според Българската асоциация на собственици на земеделски земи за периода 2012 - 2013 година средната цена на земя в България възлиза на 440 лева за декар, приблизително 220 евро. Цената тук е една от най-ниските в ЕС. Това показват данни на Евростат. Цената на земята в Северна Ирландия, в сравнение с 220 евро в България, е 2400 евро на декар”, заяви в пленарната зала лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

 

Не може да стане 50% за чужденците, не бива да става. Няма интерес и не може да бъде купена в такива размери. Няма и да има интерес, защото нашите земеделски производители също имат възможност да купят земята. Няма собственик у нас, който да притежава повече от 10 000 декара земя. Откакто съм министър, има запитване за 25 000 хектара, а няма човек, който да притежава толкова много земя на едно поле”, призна земеделският министър Димитър Греков.

 

И днес в България съществуват всички възможности чужденци да купуват колкото пожелаят земеделска земя. Те просто трябва да направят фирма и да я регистрират у нас. Затова аз апелирам към това България да покаже своето достойно и държавно отношение, като спазва договорите, които е подписала и правилата, които сама е приела”, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев.