По-рано от ЕК предупредиха, че това може да доведе до наказателна процедура

 

Парламентарното мнозинство на БСП и ДПС се разцепи по спорния въпрос за това дали да се продава българска земя на чужденци. С гласовете на „Атака”, ГЕРБ и част от левицата парламентът удължи мораториума върху такива сделки до 2020 година.

 

Неочакваното решение беше взето след близо 5 часа дебат в силно нажежена парламентарна обстановка. 

 

Според неговите противници то поставя под въпрос членството на България в Европейския съюз. 

 

С триумф беше прието искането на „Атака” да се удължи забраната чужденци да купуват земя у нас. За това допринесе първо парламентарната група на ГЕРБ, която от самото начало подкрепи националистите. Изненадата дойде от „Коалиция за България”, която по време на целия дебат отстояваше обратната теза, а накрая 59 нейни представители подкрепиха мораториума. 

 

„България ще има тежки проблеми с европейския си образ. Съвременна, модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

 

Според гласувалите с „против” решението е противоконституционно, ще наруши договореностите ни с Европейския съюз и няма да защити българската земя. Причината е, че за да влезе то в сила, първо трябва да се получи санкция от всички 27 страни членки. 

 

„Няма държава, изключена от ЕС. Да спрем с тази демагогия, че ЕС ще ни нашляпа по ръцете”, възпротиви се Адриан Асенов от „Атака”.

 

Националистите са категорични, че забраната е нужна, за да не бъде разграбена територията ни. Лидерът им Волен Сидеров сметна, че обработваемата земя у нас е 37 милиона декара и е на стойност близо 17 милиарда лева. Тоест - евтина и атрактивна.

 

„Нека припомня, че пазарната стойност на Фейсбук е много повече. Национално предателство ще бъде предвид хилядолетните ни борби за независимост”, заяви Волен Сидеров.

 

ДПС остана единствена монолитна опозиция на тези аргументи. 

 

„Това решение е в драстично нарушение на договора ни с ЕС. В този смисъл е и откровено противоконституционно”, заяви Лютви Местан. 

 

Затова от ДПС се заканиха да сезират Конституционния съд. След признанието, че едва ли може да разчита на партньорите от „Коалиция за България” за това, Местан призова президентът Росен Плевнелиев за съдействие. 

 

След три почивки, серия прегласувания и пълна мобилизация на народните представители, Сергей Станишев запази мълчание защо депутатите му се разделиха. Сред отсъстващите беше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.