Разузнаването събирало телефонните номера, използвани от тях с помощта на други ведомства

Националната агенция за сигурност на САЩ е следяла телефонните разговори на 35 световни лидери. Разузнавателната служба получила номерата от представител на друго правителствено ведомство, информира британският в-к „Гардиън”, като се позовава на секретен документ, предоставен от бившия служител американските специални служби Едуард Сноудън.

 

Конфиденциалната бележка разкрива, че агенцията е търсила съдействие от високопоставени служители на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона за попълване на списъците с номера на чуждестранни политици за целите на системите за наблюдение.

 

От документа става ясно, че неназован официален представител е предал на НСА над 200 телефонни номера, включително на 35 световни лидери, чиято самоличност обаче не е посочена.

 

Поредното разкритие ще допринесе за повишаващото се дипломатическо напрежение между САЩ и съюзниците на Вашингтон, след като германският канцлер Ангела Меркел обвини в сряда Съединението щати, че са подслушвали мобилния й телефон, коментира британският ежедневник.