Работи се активно за иновациите, туризма и животновъдството, заяви вицепремиерът

Рекордната сума от 20 млн. лв. ще бъде отделена за иновации през следващата година, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на дискусионния форум „Диалог за икономическото развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи“. Вицепремиерът изтъкна, че сумата е залегнала в проектобюджета за следващата година. „Трябва да развиваме иновативни и високотехнологични производства“, категорична бе тя.

 

В момента се работи активно както по подготовката на стратегия за иновациите, така и по стратегии за туризма, за животновъдството и за публично-частното партньорство. Вицепремиерът акцентира върху приоритизирането на образованието и по-конкретно - на професионалното образование, което е предпоставка да имаме устойчиво развитие на икономиката.

 

Бобева подчерта стъпките на правителството за подобряване на икономическата среда и бизнес климата в България. Тя напомни за предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Вицепремиерът отбеляза, че по първия пакет от мерки вече има готови законопроекти. Изготвен е и втори пакет, по който до два месеца също ще бъдат оформени законопроекти.

 

В третия пакет са включени сто режима, касаещи най-деликатните за бизнеса въпроси. Четири министерства работят по него заедно с бизнес организации“, добави вицепремиерът по икономическото развитие. Бобева припомни и промените в Закона за обществените поръчки, които ще създадат повече прозрачност при процедурите, ще улеснят достъпа на малкия и среден бизнес и ще подобрят конкурентоспособността. Вицепремиерът изтъкна ролята на Банката за развитие за подкрепа на предприемачеството и по-специално на стартиращия бизнес.

 

По отношение на Закона за насърчаване на инвестициите вицепремиерът заяви: „Ще променим закона, като махнем онези стимули, които не можем да осигурим и ще предоставим онова, което можем да си позволим“. Тя даде пример с предвидената 10% държавна помощ за големите инвестиции. „Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали, дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации“, отбеляза тя.

 

Вицепремиерът заяви, че правителството ще продължи да работи така, че страната ни да е привлекателна за инвеститорите. България ще търси привличане на инвестиции от бързо развиващите се пазари, но няма да бъдат забравени и традиционните търговски партньори. Тя изтъкна още, че експортният сектор е сред приоритетите на кабинета и ангажимент на държавата е да работи по споразумения, които ще подпомагат бизнеса в тази насока.

 

Необходими са и радикални промени за подобряване на събирането на приходи, смята Бобева. Същевременно тя изтъкна усилията на държавата да бъде коректна по отношение на бизнеса и да се разплаща навреме. „Ако ние плащаме на бизнеса и му помагаме, той трябва да отговори със същото“, каза още тя, като коментира и приходите от концесии, които годишно са около 100 млн. лв. Според вицепремиера това е недостатъчно и за следващата година се предвижда да се вдигнат на 110 милиона лева.

 

България има нужда от силен капиталов пазар“, завърши вицепремиерът Бобева.