Пускането на "Дунав мост 2" ще стимулира създаване на работни места и културния обмен

"Магистралата Калотина - София е приоритет за нашата държава и за да имаме връзка София - Ниш, което е приоритет на двете държави, нашето правителство ще положи всички усилия, за да намери източници на финансиране, така че обектът да е готов в края на 2016 г.".

 

Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева по време на среща със сръбския си колега Игор Мирович. Двамата коментираха проекта за изграждане на автомагистрала София-Калотина и откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт Салаш (България) -Ново Корито (Сърбия).

 

Министър Игор Мирович заяви, че по строителството на Коридор №10 от сръбска страна е имало известни проблеми от технически характер и с изпълнителите на проектите. Сега обаче всички участъци са договорени и няма никакви проблеми. "Работи се активно и се надявам, че до края на 2016 г. пътят ще бъде готов. За нас е важно и сме доволни да чуем, че Министерството на регионалното развитие и всички останали органи в България работят, за да бъде магистралата факт в същия срок", допълни още Мирович.

 

Министър Терзиева посочи, че пускането на "Дунав мост 2" ще стимулира създаване на работни места в региона, културния обмен и туризма. Тя изрази готовност да бъде оказана експертна помощ на сръбската страна в процеса на нейната евроинтеграция.

 

След срещата Терзиева и Мирович връчиха 13 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия на обща стойност над 2.2 млн. евро в рамките на втората покана за набиране на проектни предложения.

 

Основните дейности по договорите са свързани с предоставяне на подкрепа за реализиране на трансгранични съвместни инициативи като: инвестиции в създаване на нови центрове за електронно обучение в Университета в Ниш и в НСА - София, създаване на Посетителски център за археология и постоянна археологическа изложба в гр. Димово, разработване на проектна документация за създаването на "Палео парк" в гр. Вършец, създаване на база данни и развитие на ГИС в предотвратяването и гасенето на горски пожари, разработване на нови туристически продукти и др. Те се финансират от спестени средства от вече приключили проекти по програмата. До момента по нея са финансирани 118 договора на обща стойност 32 млн. евро.