Заседанието приключи предсрочно, но депутатите обсъдиха парите за здраве и осигуряване

Напрежението около парламента се прехвърли и в сградата на Народното събрание, където депутатите разгледаха Бюджет 2014, увеличението на пенсиите и майчинските, бюджетите на Здравната каса и ДОО. По-рано от парламентарната група на ГЕРБ поискаха заседанието да бъде прекратено заради сблъсъците отвън. Предложението обаче беше отхвърлено, което накара опозицията да напусне залата.

 

В крайна сметка заседанието наистина беше прекратено предсрочно. Пет минути преди 16 часа, когато трябваше да е крайният час, парламентарният председател Михаил Миков удари звънеца, въпреки че около два часа по-рано не се съгласи с искането на ГЕРБ. В минутите преди това в пленарна зала имаше около 40 депутати, пред които председателят на Бюджетната комисия представи най-важните параметри на бюджета за догодина.

 

Малко по-рано от ГЕРБ направиха извънредно изявление, като настояха парламентът да прекрати работа, показаха снимки на сблъсъците отвън и призоваха управляващата коалиция да намери начин това да спре да се случва. Освен това депутатите от групата се обърнаха към полицаите с искане да се държат с протестиращите като със свои близки, а от премиера поискаха да дойде в парламента с оставката си, за да се приключи с проблема.

 

На фона на всичко това народните представители разгледаха най-важните параметри по бюджета на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване, дори започнаха да разглеждат и Републиканския бюджет.

 

В хода на дебата стана ясно, че пенсиите догодина ще се увеличат с  около 3% - минималната от 150 ще стане 154 лв., а максималната от 770 - 840 лв. Тези промени ще са в сила обаче от юли. Преди това – от януари – майките ще започнат да получават повече пари за отглеждане на дете – от 310 на 340 лв., колкото ще се увеличи и минималната работна заплата.

 

Спорове предизвикаха въпросите около парите за Здравната каса. За пореден път управляващи и опозиция се упрекнаха взаимно в престъпление – за това, че по време на своето управление ГЕРБ решиха да изтеглят от Здравната каса 1,4 млрд. лева. Днешните управляващи пък гарантираха, че всели лев, влязъл като здравни вноски в НЗОК ще се използва за здраве.  

 

И догодина държавата ще събере по-малко приходи от разходите, които ще похарчи. Предвижда се дефицитът да бъде 1,8%. Минималната заплата от началото на годината ще бъде 240 лева. Общественото осигуряване ще може да разчита на 9 млрд. лева - основно ще се насочат за пенсии, като минималната ще се увеличи само с 4 лв. Максималната ще бъде 840, но увеличенията са заложени от юли.

 

Здравната каса догодина ще може да харчи почти 3 млрд. лева. Повече средства ще има за извънболничната помощ, за зъболекарите и за лекарства. Със 100 млн. по-малко обаче ще са парите за болниците, като лечебните заведения ще разчитат Здравната каса да вади пари от резервни фондове.

 

Председателтя на Здравната комисия призна че в самия принцип за финансиране на касата са заложени дефицити, но пък всеки лев събран за здраве ще отиде за здраве. Основните рискове идват от там че 2 млн. българи не плащат вноските си.

 

Според опозицията единственото спазено обещание на властта е да се намали таксата на пенсионерите за посещение при личен лекар на 1 лв. Това обаче не гарантирало, че те ще бъдат лекувани по-добре. Като абсурден бе определен приомът събраните глоби да отиват в болниците. Така глобеният всъщност чака да вземе от себе си.

 

За пореден път бе напомнено на ГЕРБ че по тяхно време от Касата са източени почти 1,5 млрд. лева. ГЕРБ пък критикуваха минималното увеличение на пенсиите.

 

Повече за дебатите ще научите от видеото.