От петък ще започне промяна на времето

От петък ще започне промяна на времето. В пет области на Северна България е обявен жълт код за опасност от поледици. През нощта над по-голямата част от страната ще е ясно, с изключение на североизточните и югозападните райони.


Утре сутринта на места в низините ще има мъгли, а от югозапад облаците постепенно ще се увеличават. До края на деня навсякъде ще е облачно и следобед на много места ще превалява дъжд, а в планините сняг. Привечер и през нощта срещу събота сняг ще завали и в Северозападна и Североизточна България и ще има условия за поледици. Ще духа умерен източен вятър.


Температурите сутринта ще са от минус 2 до плюс 3 градуса, на юг до 4 – 5 градуса. Максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, по поречието на Дунав малко над нулата.


В планините облачността също ще се увеличава и следобед ще започнат превалявания, които привечер и през нощта ще се усилят. Ще вали сняг, под 1500 м - дъжд. Вятърът ще бъде умерен и силен от юг-югоизток. На 1000 м максималната температура ще е 4 - 5 градуса, а на 2000 – около минус 3.


Утре разликата между в най-студената и най-топлата европейска столица ще бъде близо 30 градуса. В Москва ще е едва минус 16 градуса, докато в Мадрид се очакват плюс 14 градуса.
Не само на Пиринеите, но и във Франция и Великобритания температурите ще са високи, където заедно с дъждовете от океана идва по-топъл въздух. В Централна и Източна Европа ще е по-студено, но ще вали само в Италия и на Балканите.


Валежите са свързани с циклон, който утре ще е над Адриатика и ще донесе отдавна чакания сняг в северните части на Балканите, а на юг ще вали предимно дъжд.


През следващите дни вихърът ще премине през Гърция и към полуострова ще проникне студен въздух. При този по-южен път на циклоните, обикновено валежите в нашата страна са съществени.


У нас през почивните дни температурите ще се понижат до зимни стойности. В събота в Северна, а в неделя и в Южна България дъждът ще премине в сняг. В северните и източните райони ще бъде ветровито с виелици и навявания по пътищата и силно вълнение на морето.


В неделя вечерта снеговалежите ще отслабват и спират. В понеделник ще е студено с разкъсана облачност и мъгли в Дунавската равнина. Във вторник сутринта ще е мразовито с температури на места под минус 10 градуса. През деня облаците ще се увеличават и в сряда отново ще е облачно със снеговалежи, на изток с дъждове.


Всичко за времето във вашия град вижте на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg