Разпродават голяма част от имуществото на предприятието за над 47 милиона лева

Преди няколко дни стана ясно, че нито един лев няма да получат съкратените в края на миналата година служители на Бургаските корабостроителници. 130-те работници няма да вземат пари нито от бившия си работодател, нито от Гаранционния фонд. Причината - на 6 март изтече 3-месечният срок, в който да подадат молби до Националния осигурителен институт. 

 

"Съгласно закона обезщетения се изплащат на служителите при вписването на решение за откриването на производство по несъстоятелност. Такова обаче все още не е вписано в Търговския регистър. Освен това, дори и да бъде вписано, право на обезщетение имат работниците, които или не са с прекратени трудови отношения, или те са прекратени предишните три месеца преди датата на вписване на решението”, обясни от Бургас за "Здравей, България” директорът на НОИ в града Енчо Жеков.

 

Междувременно стана ясно и че има публикувано съобщение за разпродаване на голяма част от имуществото на предприятието за над 47 милиона лева.


"Разпродават се интересите на държавата и на бургаските корабостроители. За мен този начин на решаване на проблема е неприемлив, защото икономиката ни губи много важен отрасъл и бургаските корабостроители са отново излъгани”, коментира омбудсманът на града Таньо Атанасов. 

 

"Не на последно място банката, която е отпускала необезпечаеми кредити, в крайна сметка сега чрез продажба на национално богатство търси да удовлетвори свои вземания за сметка на общия национален интерес”, допълни той.

 

От Областната инспекция по труда вече са издали актове на ръковоството на предприятието заради това, че не е изплатило заплатите на хората.

 

Репортер: Цеца Алексова