Като основни аргументи хотелиерите посочват, че таксите, които Община Несебър събира

Отново заплахи за блокади и протести преди началото на туристическия сезон по морето. „Съюзът на собствениците - Слънчев бряг” започва преговори с държавата за пълно отделяне на курорта от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица.


Като основни аргументи хотелиерите посочват, че таксите, които Община Несебър събира, се връщат в много малък размер или изобщо не се връщат в курорта, а това пречи на развитието на комплекса.


За пореден път преди началото на летния сезон спорът за администрирането на Слънчев бряг излиза на дневен ред.


Хотелиерите са убедени, че трябва да се отделят като самостоятелна административна единица.
„Смятаме, че е доста по-разумно един национален курорт като Слънчев бряг, като другите да се отделят като собствена община, чиито данъци ще се наливат обратно в нея, а не и по други места, както се прави в момента”, обяснява хотелиерът Слави Панайотов.


„По този начин хотелиерите смятат, че ще бъдат решени проблеми, които са с над 10 годишна давност и се обсъждат преди всеки сезон – инфраструктура, добри пътища, озеленяване, сергии. Те недоволстват и срещу изчерпването на интереса на държавата към тях единствено чрез акционерното дружество”, пояснява Веселин Налбантов – член на УС „Съюз на собственици – Слънчев бряг”.


Министърът на икономиката, в чийто ресор попада туризма смята, че такъв акт е въпрос на сериозно обсъждане и не може да се решава „на парче”.


„Този процес дали ще бъде само за Слънчев бряг или за други курорти. Ако наистина хотелиерите ни убедят, че това е положително и се върви в правилна посока, разбира се, то целият Министерски съвет трябва да се вземе такова решение, да се промени законодателството. Разбира се, че ако е в полза за развитието на българският туризъм отговорът е „да”, твърди министърът на икономиката Драгомир Стойнев.


Административната промяна, обаче, може да създаде и нови проблеми, без да реши сега съществуващите. Затова спорните моменти ще бъдат обект на преговори, но след края на предстоящия летен сезон.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова