До края на седмицата валежите обаче ще бъдат често срещано явление

И във вторник ни очаква доста приятно време с температури следобед над 20 градуса. Затоплянето у нас и на Балканите се дължи на пренос на топли въздушни маси от юг, които утре ще обхванат и централните части от континента. Така температурите не само тук, а и в централно и източноевропейските страни ще са с около 4-5 градуса по-високи от обичайните за април. Най-топло ще е в Гърция, където се очакват максимални до 27-28 градуса.
 
У нас през нощта ще има променлива облачност, по-значителна в западните и планинските райони. На места ще има и слаби дъждове, но заради облаците температурите няма да са много ниски.
 
Утрешният ден ще започне с разкъсани облаци, а условия за слаби валежи ще има в северозападната част на страната. В някои котловини и край водните басейни отново ще има условия за краткотрайни мъгли, затова бъдете внимателни ако ще шофирате в сутрешните часове. Около и след пладне ще е предимно слънчево. Купеста облачност ще се развива отново над планините, а слаби валежи са възможни в Стара планина и Предбалкана. Вятърът ще бъде слаб от юг.
 
Минималните температури ще са с няколко градуса по-високи от днес, 21-ви април - между 7 и 12 градуса. През деня показанията на термометрите ще достигат стойности от 20 до 25 градуса. Морската вода обаче все още е доста хладна - около 11-12 градуса и затова максималните по Черноморието ще са около 17-18.
 
В планините ще има променлива облачност, а слаби дъждове се очакват главно в Стара планина. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, а температурите по върховете ни ще са от 3 до 14 градуса. И утре ски курортите ни ще предлагат сравнително добри условия за туризъм, а естествената снежна покривка в по-високите части достига 50-60 сантиметра. Лавинната опасност обаче е значителна, затова бъдете внимателни и следвайте зимните маркировки.
 
Над голяма част от Западна и Централна Европа налягането е ниско и това е причината за облаците и валежите там. Най-интензивни ще бъдат дъждовете в западните части на Балканите и Унгария, където е обявена и опасност за наводнения. През следващите дни вихър над Средиземноморието ще се насочи на североизток и в средата на седмицата ще достигне и до нашата страна. Тук той ще забави своето придвижване и до края на седмицата валежите ще бъдат често срещано явление. Температурите обаче няма да се понижат съществено и ще останат около средните за април.
 
У нас в сряда от югозапад ще се заоблачи и следобед на места в Западна и Северна България ще превали. Ще остане сравнително топло. В четвъртък и петък ще вали в почти цялата страна. Интензивни дъждове се очакват в западните райони, където са възможни и наводнения и преливания на реките. През почивните дни източният вятър ще се усили и ще бъде по-хладно. На запад ще продължи да вали, а на изток ще има и слънчеви часове.
 
Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с времето в рубриката „Моята новина”.

 

Още за времето вижте на Sinoptik.bg. По-подробна, 24-часова прогноза може да намерите и в мобилното приложение на sinoptik.bg.


Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време наKamerite.bg.