За да се избегне това, държавата ще направи опит да се ангажират безработни

За предстоящия летен сезон може да се наложи внос на работна ръка. До този извод стигнаха представители на бранша и управляващите. За да се избегне това, ще се направи опит да се ангажират безработни.

 

По данни на Агенцията по заетостта в бюрата по труда има регистрирани поне 28 000 души, които могат да работят в сектора

 

Проблемът с ангажирането на безработни е свързан с това, че те трудно биха отишли да живеят другаде - при това само за няколко месеца и срещу средна заплата от около 500 лева.

 

За момента е ясно, че не достигат около 200 спасители. Търсят се администратори и готвачи, като най-ниските заплати в бранша са около 400 лева, а най-високите за един бутиков готвач - 5000. 

 

Бизнесът поиска държавата да поеме част от разходите му за настаняване и за превозване на кадрите. Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че не е логично държавата да плаща за курсове и след това хората да отиват да работят в чужбина.

 

Шансът този летен сезон да имаме български кадри все още не е зачеркнат - догодина със сигурност ще внасяме работници, коментираха от бранша.