Загинали са 18 души, а десетки са ранени

Най-малко 18 души загинаха, а десетки бяха ранени при мощно торнадо в централните и южни американски щати. Спасителни екипи работеха през цялата нощ и продължават в момента в опит да намерят хора, които може да са затрупани под останките, след като поне 30 бури торнадо преминаха за секунди през няколко града в централните и южните щати, оставяйки след себе си пътека от тотална разруха и опустошение.

 

Най-засегнати са предградията на Литъл Рок, Арканзас - Мейфлауър и Вайлония. Поне 11 са жертвите там. Пожарникари, полицаи и спасители продължават да ровят сред останките с надеждата да открият още оцелели.

 

Хората казват, че туистърът превърнал в трески домовете им само за няколко секунди. Мощта на торнадото унищожава всичко по пътя си в продължение на 45 км само в една част на Арканзас.

 

Точно преди три години - същото градче беше сринато от торнадо, което уби четирима души. Много от хората били на църква, когато предупрежденията за опасното време дошли.

 

Това торнадо принуди властите да затворят магистрала в щата. Спасителните екипи претърсваха кола по кола за оцелели.

 

Още жертви има в градчето Куапла, щата Оклахома. Тустър е забелязан и в части на Канзас - точно до Джоплин, Мисури, където торнадо уби 158 души през 2011 г. Там хората са имали секунди, за да избегнат опасността.

 

Информация: Ясен Дараков