Протестиращите настояват да се въведат ограничения за ново строителство в 2-километровата линия от брега на морето

Природозащитници протестират пред парламента, докато депутатите вътре приемаха промените в закона за Закона за Черноморското крайбрежие.


Протестиращите настояват да бъдат промемени тексотве от закона, които да въведат ограничения за ново строителство в двукилометровата линия от брега на морето.


Природозащитниците предлагат забраната да важи за 20 защитени зони от Натура 2000. Тук попадат територии с диви местообитания като Иракли, Карадере, Странджа и поречието на река Ропотамо. Предложенията на протестиращите не стигнаха до пленарната зала.


"Да е разрешено да има строителство на обществена инфраструктура, пречиствателни станции, пътища, ремонт на съществуващи сгради. Това е в интерес на туризма и на качествения туризъм в България”, обяснява Андрей Ралев от Коалиция „За да остане природа в България”.


„Тук съм, за да защитя своето право на избор, както и това на децата ми за прекрасните кътчета, които аз познавам и искам и те да познават, да дишаме чист въздух, да играем на воля, а не заградени с бетон”, заяви Боряна Маджова.