Осъден на смърт затворник почина от инфаркт, а не от смъртоносната инжекция

Изпълнение на смъртна присъда в щата Оклахома прерасна в сцена на истинска агония, съобщават медиите в САЩ, като се позовават на очевидци. След като лекарят обявил, че екзекутираният е изпаднал в безсъзнание под действието на поставената му смъртоносна инжекция, Клейтън Локет изведнъж започнал да се гърчи и бори за глътка въздух.

 

При намесата на медика се установило, че в системата, с която се влива мощният седатив, има пробив и лекарството вече не тече във вената на Локет, починал по-късно от сърдечен удар в залата за екзекуции.

 

Инцидентът отложи изпълнението на още една смъртна присъда – тази на Чарлз Уорнър. Двамата затворници водиха дълга битка с властите в щата, които отказваха да разкрият източника на съставките, използвани в нов коктейл за смъртоносната инжекция.

 

Според администрацията на центровете за лишаване от свобода в Оклахома е имало дефект в метода на вливане, а не в самите лекарства. Адвокатите на Локет определиха екзекуцията като „изтезание”. Те настояха за пълно и независимо разследване на инцидента. Екзекуцията на Уорнър е отложена с две седмици.

 

Трагедията повдига въпроси относно компетентността на присъстващия лекар и ефективността на използваните за умъртвяването лекарства, коментират местни издания. Изпълнението на смъртни присъди чрез инжекция отдавна се смята за най-хуманният метод за екзекуция. След смъртта на Локет обаче може да се очакват критики, пише „Ню Йорк Таймс”.