На 14 април близо 300 ученички бяха отвлечени от групировката „Боко Харам”

Първата дама на САЩ Мишел Обама демонстрира солидарност с отвлечените в Нигерия повече от 200 ученички.

 

В лично съобщение в Туитър от нейния акаунт, тя е пуснала снимка с плакат. На него е написано: „BringBackOurGirls”, което в превод означава „Върнете ни момичетата”. 

 

В съобщението към снимката пише: „Ние се молим за изчезналите нигерийски момичета и техните семейства. Върнете ни момичетата". 

 

Американският президент Барак Обама определи по-рано днес отвличането на момичетата като ужасяваща ситуация и призова цялата международна общественост за обща мобилизация срещу ислямистката групировка „Боко Харам”, която пое отговорност за отвличането. 

 

Обама потвърди, че Нигерия е приела екип американски експерти, които да се опитат да помогнат за намиране на момичетата. Той нарече „Боко Харам” една от най-лошите терористични организации.

 

На 14 април в североизточната част на Нигерия радикалната групировка „Боко Харам” отвлече близо 300 ученички. По данни на полицията отвлечените момичета са 276, от които 53 са успели да избягат, но 223 остават в ръцете на похитителите. Екстремистите заплашиха, че ученичките ще бъдат взети в робство, продадени и омъжени. Има сведения, че момичетата може вече да са прехвърлени в Чад или Камерун с цел да бъдат продадени на стандартна цена от 12 долара всяка, отбелязва Франс прес.