По време на официална среща Хосе Мухика започна да говори за ученето на английски език и тютюнопушенето

Докато гостуваше на Барак Обама в Белия дом, президентът на Уругвай направи истинско шоу. По време на официална среща Хосе Мухика неочаквано започна да говори за ученето на английски език, тютюнопушенето, пътешествия и други необичайни за подобно събитие теми.


Срещата между Барак Обама и Хосе Мухика започна наглед стандартно. Американският президент започна с обичайните любезности.


„Съединените щати и Уругвай развиха двустранните отношения в много области. Търговията и стокообменът се увеличиха значително”, заяви Обама.


Тогава думата взе Хосе Мухика. Уругваецът започна да говори по необичайни теми.


„Ние живеем на юг. Душата ни е южняшка. И майчиният ни език е испанският. А изведнъж дойде време, когато задължително тябва да научиш английски. Нямаш избор - учиш английски или да!”, обяви Мухика.


Последва критика към Барак Обама за това, че пуши.


„Господин президент, и аз съм пушач. Но 8 милиона души умират годишно от цигарите. Това си е убийство! Борбата е жестока. И трябва да се борим със силни тютюневи лобита. Правителствата не трябва да се замесват в лични спорове, но тук се борим за човешки животи!”, посочи Мухика.

 

Барак Обама с уважение слушаше излиянията на уругвайски си колега. Оказа се, че това не е всичко. Хосе Мухика започна да тъгува по младостта.


Остарявам вече. Не ми се излиза от вкъщи. Иска ми се да бях по-млад. Да пътувам по река Мисисипи. Да посетя ранчо. Да отида в Лос Анджелис. Да видя кравефермите. От мен прегърнете американските земеделци”, разказваше Мухика.


Информационни агенции припомнят, че Хосе Мухика често има необичайно поведение. Преди година президентът предизвика международен скандал. Той беше записан да нарича президента на Аржентина Кристина Кирхнер "дърта вещица", а покойният й съпруг и бивш президент на Аржентина Нестор Кирхнер - "онзи кривогледия".