Двамата разговаряли в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел

Руският президент Владимир Путин и новоизбраният държавен глава на Украйна Петро Порошенко са се срещнали, информира агенция УНИАН. Срещата на двамата лидери е станала по време на мероприятията за отбелязване на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

 

Според Ройтерс Порошенко е разговарял с Путин в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Путин, Порошенко и Меркел са си разменили думи на влизане в замъка Бенувил, където лидерите са обядвали с ветерани, участвали в десанта на Западния фронт през Втората световна война.

 

„Обявиха се за възможно най-бързо прекратяване на кръвопролитието в Югоизточна Украйна”, заяви в Москва говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции, предаде БГНЕС. От думите му стана ясно, че двамата лидери са подкрепили прекратяването на въоръжените действия, както от страна на украинските въоръжени сили, така и от страна на привържениците на федерализацията на Украйна.

 

В навечерието на визитата си във Франция руският държавен глава изрази готовност за среща с победителя на президентските избори в Украйна.