Жителите избират дали да се върне старото име на града - Свети Никола, или да остане сегашното

Жителите на Черноморец гласуват днес, 15-и юни. В две избирателни секции те могат да упражнят правото си на вот и да участват в референдум за името на града - дали да остане сегашното или да се върне старото име, което градът е носил до 1951 г. - Свети Никола. 
 
На последните избори там са гласували почти 2000 души, което означава, че толкова трябва да отидат до урните и днес, за да бъдат признати резултатите от допитването. 
 
За да се стигне до смяна на името, повече от половината от гласоподавателите трябва да са предпочели Свети Никола. 
 
„Трябва да поправим една историческа несправедливост, когато през 1951 г. по Съветски образец всички имена на светии се премахнаха от населените места и се сложи някакво руско, някакво съвестско име – Черноморски, по български Черноморец”, обясни по-рано пред Нова ТВ представител на Инициативния комитет за възстановяване на старото име на град Черноморец – Свети Никола.
 
В края на април инициативен комитет поиска да се върне старото име на града с мотива, че като Свети Никола Черноморец ще бъде по-атрактивен за туристите и ще развива и културно-исторически туризъм. Други обаче са на обратното мнение - Черноморец вече е популярна туристическа дестинация, а новото име само ще доведе до смяна на документи. 
 
Това е вторият референдум в  Черноморец. На първия - през 2008 г. местните хора трябваше да решат дали да се строи петролопровода Бургас-Александруполис. 
 

Репортер: Цеца Алексова