Алжир победи Южна Корея с 4:2 в мач от група "H" на Мондиал 2014 и направи огромна крачка към осминафиналите.

Алжир победи Южна Корея с 4:2 в мач от група "H" на Мондиал 2014 и направи огромна крачка към осминафиналите. Отборът на Вахид Халилходжич, в който титуляр отново беше стражът на ЦСКА Райс Мболи, има 3 точки и дори равенство срещу Русия в последния кръг ще е достатъчно на "пустинните лисици" за да завършат втори в групата. За целта обаче е необходимо корейците да не победят Белгия, която след днешните мачове почти си гарантира първото място в класирането. Шансове за втората позиция имат и руснаците, но те се нуждаят от убедителен успех срещу Алжир и благоприятно развитие на другия двубой в групата.

Победата на алжирците е първа за тях на световно първенство от 1982 година и е историческа, защото до момента нито един отбор от Африка не беше вкарвал 4 гола в един мач на Мондиал.

Интригата в мача до голяма степен приключи още до почивката, когато Алжир вече водеше с 3:0. През второто полувреме корейците се активизираха, но не успяха да избегнат загубата.

Очакванията за равностоен мач по никакъв начин не се оправдаха. От самото начало алжирците притиснаха съперника и започнаха да обстрелват Юн Сун-Рюн. В 4-ата минута Фегули беше повален в наказателното поле, но реферът Уилмар Ролдан не отсъди дузпа и сгреши. Първата възможност за гол се откри пред Слимани. Централният нападател на Спортинг (Лисабон) скочи най-високо след центриране от корнер, но прати топката в аут.

Южнокорейците действаха припряно и много лесно губеха топката. По-големият проблем за тях обаче беше липсата на синхрон между двамата централни защитници, които допуснаха поредица от грешки и на практика станаха причина за тежкото поражение. В 26-ата минута Карл Меджани намери с дълго подаване Слимани, той се пребори с Ким Юн-Гуон и Хон Чен-Хо, след което технично насочи топката във вратата. Само две минути по-късно централният защитник Рафик Алиш беше оставен непокрит след поредния ъглов удар и с глава покачи на 2:0.

Безотговорните действия на корейските защитници не спряха дотук. В 38-ата минута никой не попречи на Ислам Слимани да овладее топката и да подаде на Джебу, за когото бе лесно да опъне мрежата зад Юн Сун-Рюн.

През второто полувреме корейците излязоха преобразени и играха за честта си. Те бързо успяха да върнат едно попадение чрез Сон Хюн-Мин, който се възползва от грешка на Бугера и простреля Мболи. Подемът в играта на Южна Корея бе видим, но в 62-ата минута великолепна контра на Алжир завърши с четвърти гол. В неговата основа беше Софиан Фегули, който навърза няколко защитници и подаде на Брахими. За крилото на Гранада не беше трудно да прати топката в мрежата и да успокои северноафриканците.

Корейците не се предадоха и и в 72-ата минута Мболи отново се оказа безпомощен. Пас на резервата Лий Кеун-Хо намери Коо Жа-Чеол и от около метър той нямаше как да не се разпише.