Дигите в община Гулянци са обрасли до неузнаваемост и има предпоставки за наводнения

Старите хора казват: Помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Марин и Георги вече са твърде стари, за да помагат река Дунав да не залее тях и още над десет хиляди жители на община Гулянци, живеещи на метри от обраслата до неузнаваемост дига. По-нейната така наречена корона, едва не катастрофирахме между храсти и дървета, които държавата, в лицето на „Напоителни системи”, е оставила да избуяват от двете ѝ страни, вече над 20 години. Това е недопустимо, твърдят от самите „Напоителни системи”.

 

Четвърт век близо 7 километровата й отсечка при село Дъбован е била плевена всеки ден от Георги, вече пенсиониран надзорник в „Напоителни системи”. През 2006-та водата е била на по-малко от метър от короната на дигата. Отвъд нея полето е било наводнено. Ужасът от 2006-та, Георги изживява и до днес.

 

Тогава водолази опитали да установят пробойните, но храстите и дърветата им попречили. Оттогава Георги държи пред дома си лодката „Романтика”, ако се наложи спешна евакуация. Спалнята му, както и цялото село Дъбован, са под котата на реката. Местната Гражданска защита е в постоянна готовност, но нищо не гарантира за 500-те жители.

 

Отношение се взема според наличните пари и е крайно недостатъчно. Окосена е само короната, докато според предписанията трябва да се махне цялата гъста гора, в която е затънала дигата. И крайният срок е октомври. От „Напоителни системи”, които не са вземали заплати от юни, отчитат, че ако през 90-та година са имали 520 служители за област Плевен, днес имат 160 – но те вече отговаряли и за Велико Търново, и за община Севлиево.

 

Едва тази пролет дочакали промени в Закона за водите. Според тях, като им е вменила да чистят дигите, държавата трябва и да обезпечава чистенето. Резултат обаче още няма. Докато Георги помни как е получавал премии към заплатата си, за добре изчистената някога дига на Дъбован.

 

За 36 години стаж в клон „Среден Дунав” на „Напоителни системи”, настоящият главен инженер Ваня Дочева не помни колко шефове е сменила. От януари клон Среден Дунав на „Напоителни системи” има нова шефка. Малкото останали да работят, и не за първи път без заплати в „Напоителни системи”, разчитат на нея. Освен за хляба им обаче, тя си има и други неотложни грижи. „При валежи се задържа вода, която може да компрометира дигата”, категорична е Дочева.

 

Докато всички знаят това, съгласувателният режим за камионите така и не работи. Съответно и фирмите, които трябва да платят за възстановяването на коловозите, не плащат. Докато държавата се задейства, жителите на дунавските села ще паркират лодки по домовете си и ще правят курбан за здраве.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.