Университетите могат да прехвърлят места от бакалавърска в магистърска специалност

Криза за студенти. И след допълнителния прием, в българските университети остават незаети места.


Свободните места в българските университети е една от темите, които постоянно припомняме, именно защото това е проблем, на който няма решение. Тенденцията „много места във ВУЗ-овете, но малко желаещи” е постоянна, променят се само цифрите, които я потвърждават. А това е проблем, който засяга цяла България и съдържа в себе си много други фактори. Обобщаваме ги с Антония Шехова.


Откриваме Николета и Анита на опашка във Факултета по История. И двете влизат в университета след допълнителния прием. Въпросът е, какво се е случило на предишните три класирания.


Кандидатите с ниски резултати намират място в университета, защото няма достатъчно желаещи. А местата трябва да се запълнят, защото държавата плаща. „Оценката по Български език или по История от изпита в университета „среден” 3 не е чак толкова трагична, като оценка. Ами не е, защото тази оценка среден три тук при нас на изпита, се разнява на 4 и половина, 5 на изпитване в средното училище”, обяснява доц. д-р Милена Стефанова - зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”.


В екзотичните специалности криза за студенти няма. До скоро с по-артистични планове, след седмица Божидар ще бъде студент по Арабистика. Приет е с бал, наполовина от максималния.


„Причината поради която да вляза там не е заради ниските оценки. Моят бал е такъв, защото през годините аз се занимаха през годините с допълнителни неща в училище”, обяснява Божидар.


Сред многото специалности, за които липсват желаещи, са Химия, Биология и Физика.


„Не е тайна например, че физика миналата година си останаха 50% незаети. Тази година няма да бъде по-различно. Желаещи да учат Физика няма”, твърди доц. д-р Траян Попкочев, зам.-ректор в ЮЗУ „Неофит Рилски”.


Причината е колкото логична, толкова и трагична - завършилите няма къде да се реализират.
Университетите имат право да прехвърлят незаетите места от бакалавърски специалности, в магистърските. Така отпуснатите от държавата пари за студентски места, могат да бъдат оползотворени.


Повече по темата гледайте във видеото.