От Столична община смятат да пращат деца под прикритие срещу нарушителите

Търговци масово продават цигари на деца. Това показват две проверки на Нова само за няколко месеца. В Новините вече сме Ви показвали как дете си купува цигари от няколко места без проблем.

 

В чужбина дори на пълнолетните се иска лична карта, за да си купят цигари. А у нас на прага на новата учебна година, на метри от Народното събрание, две 15-годишни момичета успяха да си купят цигари без проблем.

 

Потърсихме сметка от продавача, който категорично отрече да са продавани алкохол или цигари на непълнолетни. При първо нарушение глобите са от 300 до 1000 лева за физически лица, и от 1500 до 2500 лева за фирми.

 

„При второ установено нарушение се затварят търговските обекти. За тази година извършените проверки са 15 като има съставени около 28 акта”, казва Трифон Георгиев от Столичната община.

 

За да са по-ефективни от Столичната община планират да пращат деца-клиенти под прикритие и така да уличават недобросъвестните търговци. Кога и дали това ще се случи, ще следим и ще сезираме общината при сигнали за търговци-нарушители.