Големият въпрос обаче остава - откъде ще дойдат парите за изплащането на гарантираните депозити

След месеци неизвестност държавата постави краен срок за изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В същото време за първи път инвестиционният фонд, който иска да спаси банката, се срещна с недоволните вложители. 

Още по темата

 
Без значение как ще се развие сценарият „КТБ” - дали ще се оздравяват банките, или ще се фалират, правителството е записало черно на бяло в писмо до ЕК, че вложителите на депозити до 100 хиляди евро ще си ги получат най-късно до средата на декември.
 
Освен това, нов закон, който новите депутати ще трябва да разгледат в първите си работни дни, предвижда стигне ли се до проблем с неизплащането на гарантирани депозити, хората да получат достъп до тях до 7 дни. Служебният кабинет подготви спешно поправките, за да не се окаже, че освен с банков проблем се сблъскваме и с наказателна процедура от Брюксел. 
 
Според закона сега хората могат да си вземат парите, едва след като една банка фалира. Преди това БНБ може да я консервира за половин година. Именно заради този твърде дълъг запор финансовият министър Румен Порожанов намекна, че е възможно да се стигне до обявавяне в несъстоятелност на банките КТБ.
 
Въпреки това от инвестиционния фонд ЕПИК, който включва старите акционери и който вече заяви, че иска да оздравява КТБ, се срещнаха с вложители в банката. От там обаче не са поели ангажимент - колко пари могат да вложат и откъде ще дойдат те.
 
Ясно е, че ако се наложи Фондът за гарантиране на влоговете да изплаща - това ще важи само за депозити до 100 хиляди евро, а фондът няма достатъчно пари и ще му се наложи да вземе заем - поне 1.5 млрд лева
 
За вложителите надеждата е в спасяването на банката - не във фалирането й. А според финансисти, участвали в срещата, тъкмо такава е и целта на новия играч.
 
Големият въпрос обаче продължава да стои - откъде ще дойдат парите, за да могат да се изплатят гарантираните депозити. Това е записано в проекта за актуализация на Закона за бюджета, той обаче отлежава в Министерския съвет и чака да се сформира Народно събрание, да бъде изпратен там и новите депутати да го одобрят, за да може да се тегли заем – дали държавен, или през Фонда за гарантиране на влоговете – новите управляващи ще решат.
 
Повече по темата гледайте във видеото.