Документът описва реалното финансово състояние на КТБ и "Виктория"

Одиторите, които проучваха състоянието на КТБ внесоха днес БНБ резултатите от 4-месечната си работа. Онова, което ще можем да научим след като квесторите и експертите от БНБ огледат информацията е колко голяма е дупката в КТБ, колко пари трябват, за да се изплатят гарантираните депозити и колко средства са нужни за изплащането на всички депозити.

 

Големият въпрос от тук насетне е ще покрият ли дупките старите инвеститори или не, ще искат ли участие и от страна на държавата и дали ще се върви към стабилизиране на КТБ и банка „Виктория” или към фалит. Времето за мислене реално е до 20 ноември. Дотогава важи запорът наложен от БНБ и за двете банки.

 

Междувременно част от вложителите вече са се срещнали с квесторите. „Знае се, че така наречената капиталова  дупка в банката ще бъде сериозна. Ясно е, че положението е доста сериозно и в момента единственият вариант е банката да се спаси с политическо решение”, коментира един от вложителите, Даниел Божилов.

 

Първият възможен сценарий е да се отвори банката. Тогава ще трябва да могат да се изплатят всички влогове. Затова ще са нужни почти 6 милиарда лева. Тях трябва да ги намерят акционерите,  но те може да искат и помощ от държавата. Според Даниел Божилов това е по-добрият вариант. „Фалитът на банката би струвал повече на данъкоплатците и на държавата, отколкото оздравяването й”.

 

Ако се обяви обаче фалит, ще трябва да се покрият само гарантираните депозити. Те са под 4 милиарда лева. Парите за тях трябва да дойдат от фонда за гарантиране, а в него има около 2 милиарда лева. Останалите трябва да се вземат със заем.

 

Докато се правят тези сметки, мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че се правят опити за разграбване на активите на банката. „Подготвя се почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи”, коментира той.

 

По сметките на Василев в активите на КТБ влизат имоти и собственост за поне 2,5 милиарда евро или 5 милиарда лева. Ако се продадат на добра цена ще има пари, за да се стабилизира банката. И докато 4 месеца се търсят спасителни варианти за банката, през нощта в неин офис в Габрово беше направен опит за палеж.

 

Същевременно от централната банка обясниха, че до момента не са получили оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Пред Сашо Диков Цветан Василев заяви, че има подобна оферта.