Заради бунта в областната болница на Стара Загора за ден бяха отложени 27 планови операции

 

Наказания за операционните сестри, които отказаха да работят в областната болница на Стара Загора обмисля ръководството. Заради бунта за ден бяха отложени 27 планови операции.


Отказът на сестрите да влязат в операционните разгневи пациентите на най-голямата болница в Старозагорско. Повечето от тях бяха принудени да отлагат операциите си, а други  - да чакат в болницата.


След като вчера отказаха да работят, днес операционните сестри отказаха да говорят с медиите и да обяснят какви точно са техните искания.


Мария Ивова води за втори ден в болницата детето си за операция.


„Притеснихме се, те докторите бяха много стресирани от стачката и ние се притеснихме как така ще операрират, ама се отложи”, обясни Мария Ивова.


Липсата на допълнително материално стимулиране към заплатите за месец септември е накарало операционните сестри в Стара Загора да спрат работа за ден, обясни изпълнителния директор на болницата проф. Петрана Чакърова.


„Коментар по отношение на допълнително материално стимулиране – няма такова регламентирано, зависи от заработката на звеното, а операционният блок е заработил само 8 000 лева в плюс”, обяснява проф. Петрана Чакърова, изпълнителен директор на МБАЛ „проф. Стоян Киркович”.


Това лишава сестрите от бонусите и те остават с основните си заплати. След последното увеличение през март те вземат 616 лева - с около 120 лева повече, отколкото останалите им колеги.  


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Анна Турлакова