Екип сложи скрита камера на една от опасните пешеходни пътеки в Русе

 

Експеримент на „Здравей, България” показва спират ли шофьорите на пешеходни пътеки? Само в Русе за един ден инцидентите на пътеки са три. Един от тях е с 8-годишно дете. 

 

Емил е на 8 г., но вече знае, че много от шофьорите не спират на пешеходна пътека и затова внимава. Внимавал е и в деня, в който бе блъснат от автомобил, докато пресича на пешеходна пътека – така както са го учили родителите му.

 

На една от пешеходните пътеки в Русе шофьорите спират твърде рядко. Причината е, че само на 100 метра има светофар. Светне ли зелено, нищо не е в състояние да спре засилените коли. Това разказва дядото на пострадалия Емил.

 

Екипът на Нова направи експеримент – постави скрита камера на кръстовището и провери колко от шофьорите ще направят път на хората, които се опитват да използват пешеходната пътека. 

 

Резултатът - 16 от шофьорите не спряха, а тези, които спазиха закона и уважиха хората на пешеходната пътека, бяха едва трима.  

 

И ако през деня шофьорите се правят, че не виждат пешеходната пътека, през нощта тя става абсолютно невидима, а вечер трафикът се увеличава. Обърнахме се към общината със сигнал за осветлението. От там обещаха да разгледат проблема на комисия. 

 

През януари общината ще се занимае с осветлението на кръстовището, а за навиците на шофьорите да не спират на пешеходна пътека комисия все още не е измислена.

 

Репортер: Олга Василева