Тези действия са неправомерни, заявиха от РИОСВ-Бургас

 

Стопаните на къмпинг "Китен" нямат право да засипват мястото с инертни материали, тъй като това са дюни. Това заяви инж. Таня Манолова, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас за "Събуди се".  

 

Изявлението й дойде във връзка с пореден сигнал за незаконно унищожаване на дюни по южното Черноморие. Строителна фирма е засипала пясъка на "Китен" с пръст и камъни без разрешение. Стопанинът на земята обяснява, че така отстранявали щетите от наводненията  по настояване на собствениците на каравани.Твърди, че нарушения няма.  

Още по темата

"Това не са дюни. Това не е природно богатство, а са кампиращи площи.Спазили сме всички наредби", уточни инвеститорът, като допълни, че на обекта се работи по правилника за отстраняване на щетите от бедствията.  По думите му ако се изпълни желанието на екозащитниците, това би прогонило туристите, които от дълги години идват да летуват в къмпинга.

 

Според инженер Манолова обаче в района категорично става дума за дюни: "Дюни са и по специализираната карта за дюнни местообитания от 2014 г., и по картирането, което е извършено по проект на Министерството на околната среда и водите".

 

"Би следвало да се проведе процедура за съгласуване на строителната дейност с община Приморско. Те от своя страна следва да поискат становище от нас дали територията попада в дюни. Щяхме да отговорим положително и нямаше да има разрешение за тази дейност", уточни тя.

 

Проверяващите установили, че се извършва строителство върху общинска и частна територия без съответните документи. Не е позволено дори засипването с пясък. 

 

Всяка подобна дейност по закон се счита за строителство, затова е спряна със заповед на община Приморско. Обектът няма строително разрешение, съгласувано със Закона за устройство на територията

 
"Задължително условие е да бъде съгласувано с нормите и законодателството. Без това разрешения каквито и да било са невъзможни", коментира Петко Гечев, главен архитект на община Приморско. 

 

Биолози са категорични, че се извършва поредното посегателство върху екологичната система по Черноморието ни. 


На собственика на къмпинга ще бъде съставен акт в размер от 5-10 хиляди лева за нарушението. 

 

Репортер: Цеца Алексова