Държавата спира изливането на бетон, дни след като случаят предизвика вълна от възмущение

 

Край на строителството в къмпинг „Юг”. Държавата спира изливането на бетон,  дни след като случаят предизвика вълна от възмущение. 

 

Преди да бъде премахнат бетона обаче на място ще пристигне комисия от експерти от 
министерствата на околната среда и на регионалното развитие, на ДНСК и БАН. Те ще трябва да измерят разстоянието от брега до бетонните площадки, за да преценят дали има нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те ще излязат и с оценка дали под плочите има дюни.

 

Проектът за строеж на 16 вили на 70 метра от морето разпали поредния скандал и мобилизира всички институции.

 

Но тук няма да се строят бетонови конструкции. Тук са дървени бунгала, които напълно ще отговарят на екологията”, заяви инвеститорът Стамо Стамов.

 

Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетонът. Това е и разпореждането на премиера да се предприемат всички мерки”, заяви екоминистърът Ивелина Василева.

 

Така от днес влизат мерки за принудителното спиране на строителството. Причините - опорочена процедура и неспазване на Закона за биологичното разнообразие.

 

Инвеститорът обаче твърди, че досега оттам са минали редица контролни органи.

 

Строителят е получил разрешителното си през 2012 година. От 2013-та обаче е в сила Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява строителство на разстояние по-малко от 100 метра от морето, както и върху дюни. Бургаският административен съд отхвърля жалбата на ДНСК за спиране на строежа през 2013 година и дава „зелена” светлина на селището. 

 

Сега експертна комисия на място ще преценява бетонът върху дюни ли е или върху скали, независимо, че още във вторник от екоминистерството заявиха, че не е върху дюни. 

 

Ще се мери и разстоянието от морето до бетонните плочи. С измерването се зае политологът и екозащитник Евгений Дайнов.