Скандалът принуди МОСВ да се самосезира по случая

 

Продължават скандалите около бетонните плочи, издигнати само на метри от плажната ивица на къмпинг „Корал”. Експерти и природозащитници отново влязоха в битка за защита на една от малкото местности край морето, която беше незастроена. Според кмета на Царево обаче строежът е напълно законен.

 

Скандалът принуди Министерството на регионалното развитие да се самосезира по случая. Проверката установява, че бетонните плочи се полагат върху частен терен, собственост на инвеститора, придобит след приватизация. 

Още по темата

 

"Строежът е на терена, не е на морския плаж, който е изключителна държавна собственост”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

 

"Проверката ни установи, че строежът не е разположен върху дюни”, коментира от своя страна зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов.

 

Това твърдят и от фирмата-инвеститор. От проверката на институциите става ясно, че теренът, на който се полага бетонът, е със статут на урбанизирана територия от 2004 г. Там могат да се издигнат строежи от категория пета с максимална височина от 10 метра. 

 

Оказва се обаче, че в случая не са изпълнени част от изискванията за опазване на околната среда. 

 

"Ако това се потвърди окончателно, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на този строеж до положителното извършване на необходимите процедури по Закона за биологичното разнообразие”, обясни още Бойко Малинов.

 

Открити са и дребни нарушения на строителния закон, но дали са достатъчни за спиране на строежа, може да реши главният архитект на Община Царево.